Penganjuran AFC Women Champion League akan luaskan platform bola sepak wanita di Asia

46

Konfederasi Bolasepak Asia (AFC) baru-baru ini telah mengumumkan tiga kejohanan baru dalam kalendar mereka iaitu AFC Champions League Elite (ACLE), AFC Champions League 2 (ACL 2) dan AFC Challenge Cup (ACGL).

Namun apa yang menarik perhatian apabila AFC turut memberi tumpuan kepada bola sepak wanita apabila memperkenalkan AFC Women’s Champions League (AWCL) yang akan bermula pada musim 2024/25.


Inisiatif ini dilihat sebagai satu langkah kanan untuk mengembangkan lagi sukan bola sepak wanita di peringkat Asia.

Kejohanan yang dianggap sebagai saingan tertinggi bagi kelab bola sepak wanita di Asia selepas kejohanan AFC Women Asian Cup ini pasti dapat dijadikan sebagai satu medan dan platform sasaran kepada mana-mana kelab untuk melangkah lebih jauh.

Dengan kerancakan Liga Wanita Nasional (LWN) yang sedang berlangsung ketika ini, semestinya kejohanan besar seperti ini dapat dijadikan sebagai satu inspirasi terutamanya buat para pemain untuk semakin memajukan potensi diri dan pasukan.

Walaupun perkembangan bola sepak wanita di Malaysia masih pada peringkat awal, tetapi dengan pengenalan kejohanan terbesar dalam bola sepak Asia itu pasti sedikit-sebanyak dapat meningkatkan minat justeru memberikan inspirasi kepada pemain muda wanita.

Dalam pada itu, kejohanan ini juga dilihat sebagai satu pertumbuhan yang baik untuk arena bola sepak wanita di Asia walaupun badan induk itu masih belum menjelaskan sebarang peraturan serta bilangan kelab yang akan sertai kejohanan jemputan tersebut.

Langkah ini dilihat sebagai satu daya usaha yang positif daripada pihak AFC sendiri ekoran sukan bola sepak wanita kini semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat dunia, pada masa yang sama dapat menjadi ruang buat pemain wanita di Asia menyerlahkan bakat mereka.

Dengan program-program pembanggunan yang semakin rancak berlangsung kini untuk memperkasakan bola sepak wanita, maka tidak mustahil pada suatu hari nanti terdapat pasukan dari Malaysia yang akan berjaya melayakkan diri ke kejohanan terbesar di Asia itu.