Soleen Al-Zoubi yakin Malayan Tigress mampu menang menentang Pakistan

23

Ketua jurulatih pasukan kebangsaan wanita, Soleen Al-Zoubi menyuarakan keyakinannya Malayan Tigress mampu memperolehi kemenangan pada perlawanan menentang Pakistan pada 21 September ini.

Soleen berkata demikian selepas skuad negara berjaya mengikat tuan rumah Arab Saudi 0-0 dalam perlawanan pertama Kumpulan A kejohanan Women’s International Friendly semalam.


“Sejujurnya keputusan bukan seperti yang kita mahukan tapi tiada apa yang hendak saya katakan kerana pemain bermain dengan cukup baik namun kami tidak bernasib baik apabila gagal menyempurnakan peluang-peluang yang ada.

Selalunya perlawanan pertama sememangnya sukar dalam apa sahaja kejohanan, tapi selepas ini mereka akan lebih tenang dan berkeyakinan menentang Pakistan nanti.

Kami akan buat persiapan rapi nanti dan dengan prestasi pemain-pemain ketika ini dan lebih fokus penyudah kami boleh menang perlawanan itu nanti,”

katanya.

Skuad negara merupakan salah sebuah pasukan yang menyertai kejohanan anjuran Konfederasi Bola Sepak Arab Saudi (SAFF) di Taif, Arab Saudi yang mana ia turut disertai pasukan lain seperti Bhutan, Laos dan Lebanon.

Dalam pada itu, Soleen turut meluahkan rasa terima kasih kepada peminat Malaysia yang sanggup turun ke stadium untuk memberi sokongan kepada anak buahnya.

“Saya ingin berterima kasih dengan peminat Malaysia di Arab Saudi yang turun untuk memberi sokongan pada pemain yang mana mereka sangat teruja dan saya juga ingin berterima kasih kepada peminat yang menonton perlawanan yang disiarkan secara langsung dan berharap sokongan terhadap bola sepak wanita negara akan berterusan.”

Sementara itu, pemain negara Siti Nurfaizah turut berpuas hati dengan persembahan pasukan walaupun mereka gagal menyudahkan banyak peluang terhidang dan akan menjadikan perlawanan menentang Arab Saudi sebagai pengajaran untuk perbaiki kelemahan sebelum menentang Pakistan nanti.

“Saya berpuas hati dengan aksi rakan sepasukan, cuma kami gagal untuk jaringkan gol walaupun punya banyak peluang.

Untuk perlawanan nanti kami akan cuba buat yang terbaik dan cuba untuk menang kalau boleh.”