Kontroversi menjelang Piala Dunia 2022, Qatar didakwa beri rasuah kepada Ecuador untuk kalah pada perlawanan pertama

6,828

Bahang Piala Dunia 2022 Qatar semakin dirasai apabila sepak mula kejohanan berprestij itu akan bermula pada 21 November ini dengan tuan rumah Qatar akan menentang Ecuador.

Namun disebalik keterujaan peminat bola sepak, dunia dikejutkan dengan dakwaan seorang pengguna Twitter bernama Amjad Taha mendakwa Qatar telah memberi rasuah kepada lapan pemain Ecuador berjumlah $7.4 juta untuk tewas pada perlawanan pembukaan.


Malah dalam dakwaan itu turut mendedahkan bahawa liga individu Qatar dan pihak dalaman Ecuador telah mengesahkan perkara itu.

Beliau bagaimanapun dalam tweet-nya berharap tuduhan itu tidak benar dan dengan perkongsian itu dapat memberi kesan kepada keputusan perlawanan itu nanti.

Tuduhan itu nyata telah menjadi tular di media sosial dengan jutaan peminat bercakap mengenai perkara itu termasuklah agensi-agensi berita antarabangsa turut melaporkan mengenai dakwaan tersebut.

Jika perkara ini benar, ia adalah satu malapetaka besar dalam dunia bola sepak dan boleh menjadi skandal terbesar Piala Dunia.

Tidak dapat dinafikan, sukan nombor satu dunia ini sering terpalit dengan kontroversi terutamanya membabitkan rasuah.

Kegiatan haram rasuah ini tidak hanya kepada pasukan yang bertanding sahaja, malah ia juga pernah berlaku dalam pengurusan FIFA (Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa) pada tahun 2015 telah menggemparkan dunia.

Sukan bola sepak ketika ini bukan sekadar sukan semata-mata, sebaliknya ia adalah perniagaan berbilion-bilion sekaligus menjadi tarikan kepada banyak pihak untuk cuba mengaut keuntungan daripada sukan bola sepak.

Diharap kempen Piala Dunia 2022 akan berlangsung dengan ‘bersih’ dari sebarang salah laku dan menjadi Piala Dunia yang terbaik pernah dianjurkan.